home overspel, driehoeksrelatie, seksualiteit freud

 

terug naar ‘relaties’

 

De psychoanalytische benadering van vreemdgaan.

 

De mannelijke vreemdganger

In de oedipale fase moet het jongetje zich losmaken van de bescherming van zijn moeder en met steun van zijn vader een sterke mannelijke identiteit opbouwen.

Dat kan een dubbel gevoel naar zijn moeder opleveren, aan de ene kant verlangen naar de liefde en bescherming van zijn moeder, aan de andere kant boos op moeder omdat die hem dingen verbiedt; zijn mannelijke ontwikkeling, zelfstandigheid in de weg staat.

Als hij niet op een goede manier uit dat conflict komt (bijvoorbeeld door een afwezige vader en/of een te dominante moeder) kunnen deze tegenstrijdige gevoelens een leven lang blijven bestaan. Beide gevoelens (zoeken naar de intimiteit zoals met moeder en op avontuur gaan worden dan  bevredigd door het hebben twee relaties: de intimiteit en veiligheid bij zijn vrouw, het avontuur met een minnares. (Wat van ‘moeder de vrouw’ dan niet mag). Een herhaling van de onverwerkte oedipusgevoelens.

 

De minnares

Meisjes van een jaar of 4 - 5 verplaatsen hun aandacht ook van hun moeder naar hun vader, maar nu om gezien, gewaardeerd te worden als meisje, als ‘vrouw’, waarmee de moeder een concurrente wordt. Er is dan angst voor wraak van haar moeder. Als deze gevoelens: begeerd willen worden door vader, en angst voor wraak van moeder niet mogen bestaan kunnen ze later hun uitweg vinden in minnares zijn: Een relatie hebben met een getrouwde man, van wie de wraak van zijn vrouw wordt gevreesd, waarmee de oedipale situatie dus min of meer wordt nagespeeld.

 

Bron: Carolien Roodvoets: De duivels driehoek.

 

Opvallend is dat  in dit boek nauwelijks gesproken wordt over de achtergronden van de getrouwde vrouw die vreemd gaat.

Maar je kunt er wel iets bij bedenken. Als een meisje een afwijzende of afwezige vader had (en zeker als er ook nog een zeer kritische moeder was), zal ze, als ze vrouw geworden is, in de eerste plaats zoeken naar een veilige, beschermende man.  Maar dat betekent voor haar doorgaans een ‘kindrol’ en op zoek naar groei, zelfstandigheid en volwassen seksualiteit, is het niet zo vreemd dat ze dat ‘buiten de deur’ zoekt.

 

 

terug naar ‘relaties’

 

home